Zwolse muurreclames krijgen een tweede leven
ZWOLLE - Als enthousiast geo-cacher - 'schatzoeken met een wandel-gps' - viel het oog van Evert Jan Entzinger op oude, Zwolse muurreclames. Hij trok zich de vaak deplorabele staat van de kunstwerkjes aan. Samen met Rolf Poolman nam hij het initiatief om de reclames te laten restaureren. De eerste staat al in de steigers.
"Ik raakte gefascineerd door de muurreclames in Assendorp", begint hij zijn verhaal. "Op initiatief van de wijk zijn er zes à zeven hersteld." Hij vond er meer en zag dat ze in slechte staat waren. "Vorig zomer was het nu of nooit", aldus een stellige Entzinger. "Ik zag de muurreclame van de koperslagerij op de hoek van de Kamperstraat en de Kalverstraat. Daarop heb ik mensen uit Kampen benaderd, waar ze veel historische reclames hebben hersteld. De dag erop kreeg ik al tips en hints en een deskundige die spontaan zijn hulp aanbood."
Samen met Rolf Poolman, 'een jong maatje, zodat het niet alleen een project van ouderen wordt', ging de initiatiefnemer een netwerk opbouwen bij de Beursvloer Zwolle. "Daar hebben we contacten gelegd met partijen die ons kunnen helpen als een makelaar, een fondsenwerver en een communicatiebureau. Ook de gemeente hebben we gesproken. Dat werkte voortreffelijk om een vliegende start te kunnen maken. Van de reclames op zich hebben we hebben geen verstand, we willen aanjager zijn."
Rijksmonument
Het pand van de koperslagerij wordt inmiddels al onder handen genomen. "Het is een rijksmonument onder toezicht van de gemeentelijke Monumentenzorg. Wij betalen het stucwerk en zij conserveren het en werken de schildering bij. De eigenaar vernieuwt de rest van de muur en de regengoten. Het is wel een voorwaarde van de gemeente dat duidelijk zichtbaar blijft dat het een oude reclame betreft", benadrukt de Zwollenaar.
Samen met Poolman heeft hij ook Cibap, vakschool voor verbeelding, benaderd. Die heeft een studierichting restauratie. "Daar vonden we meteen een enthousiaste leraar. Voor de koperslagerij hebben vijf studenten historisch onderzoek gedaan en restauratie-advies gegeven. In de uitvoering mochten zij helaas niets doen, omdat het een Rijksmonument is. " De Cibap-studenten hebben een replica gemaakt van de koperslagerij op halve grootte. Die krijgen de twee initiatiefnemers op Monumentendag, zaterdag 12 september, aangeboden.
Krabben
Die dag begint ook het tweede project. Dan wordt de lege lijst op de hoek van het Grote Kerkplein en de Papenstraat onderzocht. "Daar was een reclame van Meubel- en Spiegelmagazijn Stibbe tot ongeveer 1920", weet Entzinger. "De eigenaar van het huidige restaurant wil de oude reclame er weer in hebben. Omdat dat geen rijksmonument is, mogen de studenten hier wel aan de gang. Zij gaan op Monumentendag krabben en kijken of de oude muurreclame er nog onder zit, zodat we niet slechts op een vage zwart-wit foto hoeven af te gaan."
Een derde project is de Rooms Katholieke Fröbelschool aan de Langenholterweg, vervolgt de initiatiefnemer. "Fröbel was een Duitse pedagoog die de hand- en oogcoördinatie bij kinderen erg belangrijk vond en daartoe kleuterscholen ging stichten. Later was de school aan de Langenholterweg een jeugdhonk. Er zit een mooi geglazuurd tegeltableau in dat met zwarte verf is overgeschilderd." Op de wensenlijst van de initiatiefnemers staan nog acht à negen muurreclames, waaronder die op het Hopmanshuis aan het Rodetorenplein.
Ouderen
De initiatiefnemers hebben de genoemde drie projecten aangemeld voor financiële steun van het Zwolse fonds De Gasthuizen. Met succes. "Het herstellen van de muurreclames is voor álle mensen leuk, maar zeker voor ouderen, zo horen we om ons heen. Onze Facebookpagina scoort juist onder die doelgroep. We zijn dan ook erg verheugd met de steun van De Gasthuizen, waarmee we deze drie muurreclames kunnen laten restaureren", besluiten Entzinger en Poolman. De twee kregen de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.